Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klikk for å endre skriftstørrelse

Redskaper
Søk
.
Services

Primær pulmonal hypertensjon


Pulmonal hypertensjon er en alvorlig sykdom med forhøyet blodtrykk i lungekretsløpet (blodomløpet i lungene). Sykdommen, som er uvanlig, begynner som oftest i 20–40-årsalderen og rammer flere kvinner enn menn. Pulmonal hypertensjon er hittil en relativt ukjent sykdom det er vanskelig å diagnostisere, noe som kan bety at pasienten ofte ikke får behandling før på et senere stadium av sykdommen.

Sjukdomstegn og diagnose
Symptomene er i begynnelsen ofte diffuse med en opplevelse av dårligere kondisjon og kortpustethet ved anstrengelser. Senere i sykdomsforløpet blir anpustetheten ved anstrengelser mer tydelig. Besvimelser ved anstrengelser kan være en alvorlig tilstand. Det samme kan tegn på dårlig oksygenomsetning, med blåaktige lepper eller fingertupper.

Hva kan forårsake pulmonal hypertensjon?
Forekomst og utvikling av pulmonal hypertensjon er avhengig av flere faktorer, men den direkte utløsende faktoren bak de sykelige forandringene av blodkarene i lungene kan ikke alltid fastslås. Arvelighet spiller en viss rolle, men det forekommer også at enkelte kan rammes uten at årsaken kan fastslås.
 
Pulmonal hypertensjon kan iblant være relatert til andre sykdomstilstander og oppstå i forbindelse med visse revmatologiske sykdommer, som bindevevssykdommen sklerodermi og SLE - som er en inflammatorisk, autoimmun sykdom med symptomer i f.eks. hud, ledd, blod, nyrer og sentralnervesystemet.

Hvordan behandles pulmonal hypertensjon?
Det finnes legemidler som senker blodtrykket i lungearterien. Det innebærer at hjertet ikke trenger å jobbe like hardt. Den forbedrede blodstrømmen fører til bedre oksygentilførsel til kroppen og redusert belastning for hjertet, noe som igjen gjør at hjertet kan arbeide mer effektivt.