Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klikk for å endre skriftstørrelse

Redskaper
Søk
.
Services

Sirkulasjonsforstyrrelser i bena


Den vanligste årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser i bena er åreforkalkning, aterosklerose. En sirkulasjonsforstyrrelse som utvikles langsomt, kan føre til problemer med å bevege seg, da det følges av kraftige smerter. I vanskelige tilfeller kan en amputasjon bli nødvendig. Åreforkalkning forekommer oftere i bena enn i resten av kroppen. Vi vet ikke sikkert hvorfor det er slik.

Sykdomstegn og diagnose
Det første vanlige tegnet på sirkulasjonsforstyrrelser er middels sterke smerter i leggene under gange, noe som skyldes at vevet trenger mer oksygen enn det kroppen klarer å tilføre. Smertene avtar vanligvis ved hvile. De fleste har smerter i leggene, men noen få kan også kjenne smerter i lår og sete, avhengig av hvor åreforkalkningen sitter.

Alvorlig og langvarig svekkelse i oksygentilførselen til vevet fører i lengden til at vevet dør og at det oppstår koldbrann (gangren).

Huden på leggene blir også vanligvis tynn, blek og tørr. Hårveksten på bena avtar, og neglene blir tykke og sprekker lett. Når tilstanden forverres, kan huden bli rødaktig og misfarget. Hudtemperaturen er betydelig lavere enn på resten av kroppen. I tillegg er pulsen svak eller ikke mulig å finne.

Hva kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser i bena?
Alder er en risikofaktor for alle aterosklerotiske sykdommer, arv er en annen. Diabetes påvirker også risikoen for åreforkalkning. Andre risikofaktorer – som kan påvirkes eller behandles – er røyking, høyt kolesterolinnhold i blodet, høyt blodtrykk og stress.

Hvordan behandles sirkulasjonsforstyrrelser?
Såkalt perkutan transluminal angioplastikk er en vanlig behandling i dag som innebærer at karet utvides. Legen lager et snitt i lysken, følger karet ned i benet og setter en såkalt stent (selvutspennende metallnett), som gjør at karet holdes åpent og blodtilførselen forbedres.

Hvis det ikke er mulig å gjennomføre noen av behandlingene ovenfor, foretas vanligvis en trombendarterektomi (TEA), som innebærer at den tette delen av arterien fjernes. En bypassoperasjon er et annet vanlig alternativ, som innebærer at det settes inn et kar som leder forbi det tette området. Den tette delen av karet kan også byttes ut med en vene fra en annen del av kroppen, alternativt en protese.

Intraarteriell trombolyse kan brukes for å løse opp tromboser eller embolier (blodpropper). Det innebærer at trombeoppløsende middel injiseres i det tette karet via et kateter under røntgenovervåking.