Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klikk for å endre skriftstørrelse

Redskaper
Søk
.
Services

Akne


I puberteten endres kroppens hormonbalanse, og kjønnshormonene øker talgproduksjonen i talgkjertlene. Det kan oppstå hudormer (små propper av talg/fett). Om huden i tillegg har en spesiell bakterie, vil dette fremkalle akne (kviser).
Huden hos tenåringer kan som følge av den økte talgproduksjonen få et fettete utseende og huden kan føles fet. Akne som oppstår i tenårene, kalles akne vulgaris.
 

Symptomer og diagnose
Akne vulgaris – den vanligste typen av akne – vises vanligvis som små røde, pussfylte kviser, men man kan også få store, ømme knuter eller cyster dypere i huden. De kan være hovne og smertefulle.

Akne forekommer oftest i ansiktet, der det er mange hårsekker med små, fine hår og talgkjertler, men akne kan også forekomme på brystet og på ryggen. Hvis du konsulterer fastlegen din for akne, undersøker legen huden din, og starter behandling. I noen tilfeller får du en henvisning videre til en hudlege.
 

Årsaker
Arveanleggene har en viss betydning for om en person får akne. Hvis den ene – eller begge - foreldrene hadde akne i uttalt grad, er det større risiko for at barnet også får uttalt akne.

Det er ingen vitenskapelig bevis for at akne forverres av å spise sjokolade eller sterkt krydret mat. Fete ansiktskremer og -oljer bør unngås, fordi de kan tette porene og forverre kvisene.
 

Behandling
De fleste typer akne kan behandles. Ofte benyttes lokale midler som gel eller krem, men tabletter kan også benyttes, eller inngå i en kombinasjonsbehandling.

Du bør søke lege hvis du ønsker å få best mulig behandling for akneproblemer.

Det er viktig å snakke med legen din om du er usikker på behandlingslengden eller doseringen. Hvis du ikke overholder behandlingen, kan du oppnå dårligere behandlingsresultat.
Hovedregelen er at en ikke stopper behandlingen for tidlig, for virkningen kommer ofte ikke før etter 4-6 uker.

 

L.NO.04.2013.0654