Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klikk for å endre skriftstørrelse

Redskaper
Søk
.
Services

Hemoroider


Hemoroider er en hyppig forekommende lidelse, som mange kvinner og menn rammes av på et tidspunkt i livet.

I analkanalen, som leder ut i endetarmsåpningen, er det små analputer, som består av bindevev og blodkar. Putene hjelper lukkemusklene med å lukke endetarmsåpningen. Når disse putene utsettes for økt trykk, samles det (for mye) blod i dem og putene forstørres eller svulmer opp. Dette kalles hemoroider.

Man deler hemoroidene i interne og eksterne hemoroider. De interne hemoroidene kan enten være skjult inne i endetarmen eller komme ut på utsiden av endetarmsåpningen. De eksterne hemoroidene er synlige og sitter rett på utsiden av endetarmsåpningen.

Årsaken til hemoroider er ikke helt klarlagt, men hemoroider opptrer hyppigst hos eldre, overvektige personer og gravide. Personer som lider av forstoppelse eller har dårlige avføringsvaner er også i faresonen for å få hemoroider.

Andre risikofaktorer for utvikling av hemoroider er fiberfattig kost, utilstrekkelig væskeinntak og lite mosjon og aktivitet.

Symptomer og diagnose
Hemoroider kan være smertefulle og medfører ofte kløe og svie rundt endetarmsåpningen. Det kan gå hull på hemoroidene, som gir blødning. Denne plutselige blødningen er ofte årsak til det første legebesøket.

Legen undersøker i første omgang endetarmsåpningen og analkanalen. Det kan være nødvendig å undersøke tarmen ved hjelp av et såkalt proktoskop – et kort rørformet instrument som føres inn i endetarmen. Undersøkelsene kan også suppleres med en røntgenundersøkelse av tykktarmen.

Behandling
Det er viktig at du får en diagnose på hemoroider av fastlegen din før du starter behandlingen.

Hemoroider behandles med enten stikkpiller (kalles også for suppositorier) eller krem eller salve – eller både stikkpiller og krem på én gang. Det er flere produkter å velge i mellom, men preparatene inneholder typisk et kortikosteroid, som har en kraftig antiinflammatorisk effekt og et lokalbedøvende middel. Steroidet demper rødmen og hevelsen, og det lokalbedøvende middelet minsker kløe og svie. Stikkpillene innføres i anus og kremen smøres i eller rundt anus.

Det er viktig at man overholder behandlingen og at man søker lege igjen, hvis symptomene ikke bedres etter ca. 14 dages behandling. I Norge er salven uten resept, men stikkpillene og kombinasjonspakningen er på resept og du må til lege for å få denne behandlingen.  

Ved siden av medisinsk behandling er det også ofte nødvendig å endre kosthold, avføringsvaner og fysisk aktivitet. Snakk med fastlegen din om dette.

Ved mer uttalte hemoroider kan en operasjon eller strikkbehandling være det beste behandlingsvalget.

 
L.NO.04.2013.0654