Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klikk for å endre skriftstørrelse

Redskaper
Søk
.
Services

Rosacea


Rosacea er en hudsykdom som rammer opptil 10% den voksne befolkningen. Sykdommen viser seg som rødme i sentrale deler av ansiktet og kinnene, samt røde, eventuelt aknelignende symptomer. Sykdommen debuterer oftest i 30-50 årene og kvinner rammes oftere enn menn.

Årsaker
Årsaken til rosacea er ennå ikke kartlagt. Det finnes teorier om at mekanismer som styrer blodkarenes funksjon i ansiktshuden, på en eller annen måte starter inflammasjonen og rødmen. Rosacea er mest vanlig hos mennesker med lys hud. Rosacea kan også være arvelig.

Rosacea kan forverres av faktorer som øker blodgjennomstrømningen i ansiktshuden, som sterkt krydret mat, varm drikke, sol, varme, kulde, steroidkremer, alkohol og stress.

Behandling
Til behandling av rosacea benyttes ofte reseptpliktige geler og kremer – samt tablettbehandling med antibiotika. Behandlingen strekker seg over flere måneder. Generelt anbefales det at en unngår/minimerer de faktorene som øker blodgjennomstrømningen til ansiktet, som alkohol og sterkt krydret mat, men også stress.

Det finnes også andre behandlingsmetoder, som ansiktsmassasje og laserkirurgi.

Fastlegen eller hudlegen din kan gi deg råd og veiledning om rosacea.


L.NO.04.2013.0654