Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klikk for å endre skriftstørrelse

Redskaper
Søk
.
Services

Leverkreft


Primær leverkreft er en vanskelig form for kreft, men relativt uvanlig i Norge og de andre nordiske landene. I Vesten rammes først og fremst menn over 65 år.

Leveren veier cirka 1,5 kilo, og er kroppens største kjertel. Den produserer stoffer som er nødvendig for å bryte ned maten, og ett av disse stoffene er galle, som lagres i galleblæren. Leveren er også nødvendig for vitamin- og hormonomsetningen, og for at blodet skal kunne koagulere. Den fjerner også giftstoffer fra kroppen. Leverens reservekapasitet er stor, og den har også en svært god evne til nydannelse. Denne store reservekapasiteten gjør det vanskelig å oppdage sykdommer i leveren. Ved leverkreft kan symptomene være vage og oppstå sent i sykdomsforløpet.

Symptomer og diagnose
De vanligste symptomene på leverkreft er følelse av uvelhet og ubehag i magen, manglende appetitt, feber samt vektreduksjon. Iblant kan en kjenne harde kuler på høyde med leveren. Smerte ved høyre skulderblad forekommer av og til, og hvis kreften har vokst slik at den tetter igjen gallegangene, kan sykdommen gi gulsott.

Hva kan forårsake leverkreft?
Levercirrhose (skrumplever) er en vanlig årsak til leverkreft. Det samme er leverinflammasjon forårsaket av hepatitt C. Anabole steroider og enkelte løsemidler anses også å kunne øke risikoen for primær leverkreft.

Hvordan behandles leverkreft?
Kun hvis tumoren er begrenset til en del av leveren og ikke har spredt seg, er kirurgi aktuelt. Ved en slik operasjon fjernes tumoren og levervevet i et område rundt tumoren. Andre behandlingsmetoder med formål om å lege kan være såkalt radiofrekvensablasjon, der etanol injiseres i tumoren. I enkelte vanskelige tilfeller er transplantasjon det eneste gjenstående alternativet.

Målsøkende behandling er en ny behandlingsform som er mer spesifikt rettet mot tumorcellene. Veksten av tumorcellene hemmes, og dannelse av nye blodkar, som er nødvendig for at tumoren skal kunne vokse, forhindres.

Hvilken metode som velges ved behandling av metastaser i leveren, er avhengig av hvilken type kreft det er som har forårsaket dattertumorene. Cytostatika og strålebehandling brukes sjelden. Derimot prøves det ut en rekke andre metoder, f.eks. laser, radiofrekvensbehandling, stereotaktisk stråleterapi og kryobehandling.