Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klikk for å endre skriftstørrelse

Redskaper
Søk
.
Services

Nyrecellekreft


Nyrene er blodets renseverk og sitter på høyde med underkanten av ribbena på hver side av ryggraden. En nyre er omtrent 10 cm lang, 6 cm bred, 3 cm tykk og veier rundt 150 gram. Nyrecellekreft er den vanligste formen for nyrekreft blant voksne, og utgjør 85 prosent av nyrekreftformene. De fleste som rammes av nyrekreft, er 60 år eller eldre. Nyrekreft er dobbelt så vanlig hos menn som hos kvinner.

Symptomer og diagnose
De vanligste symptomene ved nyrekreft er blod i urinen, verk i ryggen eller siden, smerte eller hovenhet i magen, feber, vektreduksjon, manglende appetitt og kraftig tretthet.
 
Hva forårsaker nyrecellekreft?

Røyking er en betydelig risikofaktor. Røykere har dobbelt så stor risiko for å rammes av nyrecellekreft sammenlignet med ikke-røykere. Andre risikofaktorer er overvekt, langvarig bruk av smertelindrende legemidler samt dialyse.

Hvordan behandles nyrecellekreft?
Behandling av nyrecellekreft er avhengig av alvorlighetsgraden og pasientens allmennhelsetilstand. Kirurgi er den vanligste behandlingen for nyrekreft. Det er fremfor alt effektivt når all kreft kan fjernes, det vil si før den har spredt seg fra nyrene. Strålebehandling brukes fremfor alt for å lindre symptomer fra dattertumorer i skjelettet.

Immunologisk behandling brukes iblant ved spredt nyrekreft, men antallet som reagerer på behandlingen er få. Cytostatika brukes i enkelte tilfeller, selv om nyrekreft som regel er svært motstandskraftig mot denne behandlingen.

Målsøkende behandling er en ny behandlingsform som er mer spesifikt rettet mot tumorcellene. Veksten av tumorceller hemmes, og danning av nye blodkar, som er nødvendig for at tumoren skal kunne vokse, forhindres.