Skriftstørrelse:
- 1 2 3 + Font size

Klikk for å endre skriftstørrelse

Redskaper
Søk
.
Services

Kraftige menstruasjoner – menoragi


Menstruasjon er en blødning som forårsakes av at slimhinnen i livmoren støtes bort. Blødningen varer vanligvis i 3–8 dager og kommer tilbake mer eller mindre regelmessig i en periode på 21–35 dager. Normal blødningsmengde er 25–40 milliliter.
Kraftige menstruasjoner (menoragi) innebærer at den samlede blødningsmengden er mer enn 80 milliliter ved hver menstruasjon. Større blodtap kan føre til jernmangel.

Hva kan forårsake kraftige blødninger?
Relativt vanlig hos kvinner i den senere fertile perioden er ufarlige muskelknuter, myom. Andre risikofaktorer er kobberspiral, sykdom eller lidelser som påvirker koagulasjonen (for eksempel Willebrands sykdom) samt bruk av legemidler som inneholder acetylsalisylsyre over en lengre periode.

Hvordan behandles kraftige blødninger?
Hvilken behandling som velges, er vanligvis avhengig av den bakenforliggende årsaken til de kraftige blødningene.

Med vanlige kombinasjons-p-piller og Cyklokapron/CykloF kan blødningene reduseres med cirka 50 prosent. Den mest effektive medisinske behandlingen er å bruke en hormonspiral, som etter et års bruk kan redusere blødningsmengden med over 90 prosent. Med hormonspiral kreves ingen ytterligere prevensjonsmidler, og muligheten til å bli gravid er uforandret rett etter at hormonspiralen blir tatt ut.

I de tilfellene medisinske behandlinger ikke gir bra resultater, kan det bli nødvendig med kirurgisk behandling som f.eks. fjerning av ytre slimhinnelag i livmoren, endometriereseksjon, eller hysterektomi, der livmoren opereres bort. Ballongbehandling er også en metode som brukes på enkelte klinikker. Det er en metode som ødelegger livmorslimhinnen ved hjelp av varmen fra en ballong.